Margati johannita vár

A Közel-Kelet legnagyobb keresztes és a johanniták legfontosabb vára kihunyt vulkáni domb tetejére épült. A vár 1187. február 1-jén került a johannita rend birtokába. Jeruzsálem eleste után, egy ideig feltehetően Margat lett a johanniták rendi központja. Az 1206-os generális káptalant is itt tarthatták a johanniták.
1218-ban ötödik keresztes hadjárattal II. András magyar király is hosszabb időt töltött Margatban. Az ott látottak őt is lenyűgözhették, hiszen ezt követően jelentős évjáradékot biztosított a vár fenntartására.

Margat vár régészeti feltárása a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója, Major Balázs által vezetett Szíriai-Magyar Régészeti Misszió (SHAM) végzi 2007 óta. Magyar Tagozatunk megismerte a fiatal régész és a misszió munkáját, magának érzi céljait, és elhatározta, hogy segítséget nyújt a támogatások megszerzéséhez. Reméljük ezzel, amellett, hogy a magyar történelem, oktatás és kultúra ügyét is segítjük, egyúttal a nagyközönséghez közelebb hozhatjuk rendünk történelmét és tevékenységét.

Néhány videó Margatról:

Dokumentum film Margatról

Riportfilm a régészeti misszió mindennapjairól

Szentendrei kiállítás megnyitó a régészeti misszió eredményeiről Bánffy Miklós kommendátor úr részvételével