Elnöki Köszöntő

Tisztelt Látogatónk!

Szeretettel köszöntjük a Johannita Segítő Szolgálat honlapján. Sokan ismernek már bennünket, de biztos vannak, akik ezen az úton szeretnének információt kapni rólunk és tevékenységünkről, megtudni, kik is azok a johanniták, mi történik az „Amalfi kereszt” alatt és miben különböznek a máltaiaktól és egyéb, világi jótékonysági szervezetektől.

A Johannita Segítő Szolgálat a több, mint 900 éves Johannita rend részeként működik. A Rend – eredeti nevén a Keresztelő Szent Jánosról elnevezett Jeruzsálemi Ispotályos Lovagrend – eredetileg a szentföldi zarándokok ápolására szerveződött amalfi kereskedők nyomán, s a reformációkor vált ketté: a katolikus ág lett a Máltai Lovagrend, s a protestáns ág tartotta meg a Johannita nevet. (A Rend történelméről részletesebben a Johannita Rend oldalán olvashatnak)
1989 óta tevékenykedik ismét Magyarországon, 2001 óta közhasznú szervezetként. Egyesületünk alapvetően két célt szolgál, a keresztyén hit védelmét és az elesettek istápolását, megsegítését lelki és testi szükségeikben.
Míg ez utóbbi meglehetősen egyértelmű, a hit védelmével kapcsolatban többször kérdezik: kitől, mitől kell ma a hitet védeni, hiszen demokrácia van, mindenki azt hisz, amit akar. Nos, ezért tartom fontosnak hangsúlyozni, hogy a keresztyén hit védelme az egyik célunk. Ma persze már nem páncélban, karddal, pajzzsal, de a „kezek evangéliumával”. Hiszen kimutatott tény, mennyire elfordultak az emberek a hittől, s keresik más utakon az „önmegvalósítást”, vagy fordulnak kecsegtető, új „vallásokhoz”.
A Segítő Szolgálat karitatív, szeretetszolgálati munkáját tehát azzal az indíttatással végzi, hogy tevékenysége közben fel tudja mutatni azt, Akitől minden származik. S alapvetően ez a különbség a johanniták és a világi jótékonysági szervezetek között: mi tudjuk, semmink nincs amit ne kaptunk volna, s amit kaptunk, azt adjuk csak tovább tudván, hogy „átkozott, aki az Úr dolgát hanyagul végzi”.
Kívánom a Kedves Látogatónknak, élhesse át milyen nagyszerű dolog eszköz lenni az Úr kezében.

                 Porcsalmy László
a Johannita Segítő Szolgálat elnöke