Kárpátalja

Tisztelt Látogatónk!

Mint bizonyára Ön előtt is ismert, napjainkban az ukrajnai háborús állapotok miatt Kárpátalján is tragikussá vált a helyzet.

A Johannita Segítő Szolgálat idestova 20 éve munkálkodik Kárpátalján. Eleinte a beregszászi járási kórházba szállítottunk csecsemőtápszert, mosószert és egyéb adományokat, majd egyre nagyobb területen működtünk. Megalakult a helyi szervezetünk, amely a 2000-es évek elején sikerrel vezényelte le a magyarság intézményeinek felújítása keretében 4 iskola, 1 óvoda és két templom/parókia felújítását. Komoly segítséget nyújthattunk rajtuk keresztül a beregi árvíz idején is, amikor a természetbeni adományok mellett oltóanyaggal láttunk el 2 falut. Sikerrel szerveztünk testvérgyülekezeti kapcsolatokat angliai és kárpátaljai gyülekezetek között, amelyek közül ma is több fennáll.

Mióta a kelet-ukrajnai háborús helyzet eszkalálódott és Kárpátalján is eddig nem látott nyomorúságot okozva, Szervezetük kiemelt helyen kezeli az Ukrajnában élők megsegítését. 2015-ben adománygyűjtő kampányba kezdtünk. A beérkezett mintegy 4 millió forintot a nagydobronyi és a mezőgecsei ingyenkonyha működtetésére fordítottuk, illetve nagyberegi rászoruló családoknak juttattuk el.

A természetbeni adományok – élelmiszerek – átjuttatása egyre nehezebb, ezért kérjük, támogassa munkánkat pénzadományával, amelyet az OTP Banknál vezetett alábbi számlaszámra várjuk köszönettel:
11705008-20499385

Kérjük, a közlemény rovatba tüntesse fel: “Kárpátaljára”

Helyi szervezeteink és a Kárpátaljai Református Egyház révén hatékonyan tudjuk felhasználni forrásainkat, az Ön adomány teljes mértékben odakerül, és a felhasználásról ezen honlapunkon rendszeresen beszámolunk.

Köszönettel: a Vezetőség

Az adománygyűjtésről további információkat az info@johannitak.hu e-mail címen kérhet.

Az alábbi linkre kattintva megtekintheti figyelemfelhívó videónkat:

https://www.youtube.com/watch?v=trcqfvCMHfE

Tisztelt Adományozóink!
Ezúton adunk rövid helyzetjelentést a kárpátaljai támogatásokról:

A Johannita Segítő Szolgálat is csatlakozott 2015 júniusában, 7 másik karitatív együtt, a Karitatív Tanács kezdeményezte közös Humanitárius Segélyszállítmányhoz. A Segítő Szolgálat által felajánlott közel kamionnyi adomány gyógyászati segédeszközöket, kórházi felszerelést, élelmiszert  tartalmazott.

Szintén 2015 augusztusában a felújított Csetfalvai Általános Iskolába 70 iskolapadot és 140 széket juttattunk el. 2015 novemberében Budavári Nagyboldogasszony-templomban (Mátyás-templom) rendezett jótékonysági koncert bevételéből –mintegy 200.000 forint– a Nagydobronyi Református Líceum (Kárpátalja) rászoruló diákjainak étkeztetésére fordítottuk. Erre is sajnos egyre nagyobb szükség van. Annak ellenére, hogy egy diák után a szülőknek havonta mindössze 350 hrivnyát (4.500 forintot) kellene fizetniük, mégis ez egyre több családnak jelent megoldhatatlan terhet. A gimnáziumban tanuló 109 diák közül jelenleg 36 nem tudja a család nehéz anyagi helyzete miatt ezt az összeget előteremteni. A hiányzó összegek fedezésére az iskola is csak adományokra számíthat, ezért is döntöttük úgy, hogy a befolyt adományokból a diákokat támogatjuk. 2015-ben Szent Márton napjához kötődően, ruhagyűjtő akciót szerveztünk a mintegy 6.000 beregszászi és közel 3.000 munkácsi telepeken mélyszegénységében élő cigány megsegítésére.

Folyamatos kárpátaljai jelenlétünknek köszönhetően hatodik éve fogadhatunk nagyberegi családosok ötvenfős csoportját terényi táborunkban, hogy a résztvevők egy hét alatt testileg és lelkileg is pihenjenek, feltöltődjenek.  2015 Június közepétől egy betegszállító autónk is szolgálatban áll Kárpátalján, amelyet Kárpátaljai Egyházkerülettel közösen tartunk fenn és működtetünk. A szokásosan augusztus végén megrendezésre kerül Kárpátaljai Református Csendesnapot is minden évben jelentős összeggel támogatjuk.  Fontosnak tartjuk ennek a családi eseménynek a támogatását, hiszen lelki, nemzetei és emberi vonatkozásokban is kiemelt ez az együttlét, amely a kárpátaljai magyarság legnagyobb tömegeket megmozgató rendezvénye lett az évek során.

2015 ősszén egy elsősegély programot indítottunk Kárpátalján, amelynek első állomásaként egy alapszintű tanfolyamot tartottunk Mezőváriban, a helyi Immánuel Cigányóvoda dolgozóinak. Az oktatás során nagy hangsúlyt fektettünk a gyermek- és csecsemőellátásra, hiszen a résztvevők főként óvónők, dadusok és tanárok voltak.  2016 tavaszán visszatértünk Mezőváriba, hogy ezúttal a helyi fiataloknak oktassuk az elsősegélynyújtás alapvető technikáit. Képzéseinket szeretnénk a jövőben kiterjeszteni a térségben, hiszen az ilyen jellegű tanfolyamra igen nagy szükség van, hiszen a segítségnyújtási infrastruktúrák igen hézagosak, néhol elérhetetlenek. Ugyanebből az okból, Püspök úr felkérésére és vele egyeztetve, hamarosan tűzvédelmi oktatással is segíthetjük az ott élőket.

2016 januárjában a Johannita Segítő Szolgálat ismét csatlakozott a Karitatív Tanács kezdeményezéséhez és részt vett az Ökumenikus Imahéthez kapcsolódó országos adománygyűjtésben. Az akció során 3 budapesti helyszín mellett, önkénteseink solymári, mátészalkai és szombathelyi áruházakban is gyűjtöttek. A gyűjtés eredménye több mint 700 ezer forint lett, amelyet kárpátaljai gyermekétkeztetésre adtunk át, illetve további 350 ezer forinttal a Palágykomorócon élő rászorulókat támogathattuk.

A Kárpátaljai Református Egyház hivatalosan is felkérte a Segítő Szolgálatot, hogy a tervezett többfunkciós kiskórház felszerelésében is vegyen részt. Így a 2 év múlvára tervezett indulásra elkezdtük az értékes kórházi eszközök gyűjtését.

Gyűjtést indítottunk a 2016. október 1-jén leégett Bereg Camp keresztény tábor megsegítésére. A táborhelyet, amelyet a Gyermek–Evangelizációs Közösség működtetett, évente közel 800 gyermek és fiatal használta.