Johanniter International

Időszerű információk:

  • Megjelent a JOIN által kidolgozott elsősegély oktató füzet, és két rövid történet 5-7 éves gyermekeknek szintén az elsősegély nyújtással kapcsolatban. Ezen a linken magyarul is megtalálható: https://www.firstaidjoin.org

Küldetésünk

A Johanniter International (JOIN) az eredetileg a johannita lovagrendek által alapított segélyszervezetek együttműködése. Tagszervezeteit összeköti a humanitárius és szociális segítségnyújtás, mely a közös keresztyén gyökerekből fakad.  Az emberiséget sürgősségi betegellátással, elsősegélynyújtással, szociális gondoskodással, képzésekkel és ifjúsági munkával szolgáljuk. Azért egyesítettük erőforrásainkat a JOIN-ba, hogy még többet tudjunk elérni ezeken a területeken. Önkénteseink és munkatársaink világszerte azért dolgoznak, hogy segítségék az embereket mindennapi szükségeikben és krízisekben is. A segítséget, johannita őseink nyomdokán járva, felekezettől, származástól függetlenül mindenkinek adjuk.

Szent János karitatív szervezetei

Ma a johannita rendek karitatív munkáját vagy a rendek maguk végzik, vagy olyan civil szervezetek, amiket a rendek alapítottak. Ezek a civil szerveztek non-profit és politikailag semleges entitásokként működnek. A jogi állása ezeknek a szervezeteknek az adott országnak megfelelő szabályozásoknak felelnek meg.

A JOIN jogi státusz

2006 februára óta a JOIN,  belga törvények szerint hivatalosan is bejegyzett szervezet. Francia jogi státusza: “Association sans but lucratif“. A Belga Szövetségi Kormányzat honlapján elérhető a JOIN aktuális jogi státusza (a Belga főváros hivatalos nyelvén, franciául).

A JOIN története

A középkori  egyházi lovagrend fő célja 900 évvel ezelőtt az volt, hogy segítse a betegeket és a rászorulókat. A modern keresztyén rendeknek és szervezeteiknek a mai napig ez az alapvetése. Ebben a küldetésben az egyes szervezetek olyan speciális területekre összpontosítanak, mint a mentőzés, elsősegélynyújtó képzések, idős ellátás, ifjúsági munka, kórházi ellátás, menekültek segélyezése, nemzetközi humanitárius segélyezése, stb

A Johanniter International sokkal fiatalabb, mint tagjai: 1999. május 14-én a szervezetek egy nemzetközi találkozóján, a Rend 900 éves fennállásának ünnepségén, fogalmazódott meg egy szorosabb európai együttműködés szükségessége, igénye.

Egy évvel később, 2000. június 29 és július 2 között, a különböző johannita szervezetek Rigában találkoztak, hogy az együttműködés különböző aspektusait, színtereit megbeszéljék. Általánosan megfogalmazott célként fogalmazták meg, hogy fejlődjön az együttműködés az Európai Unió intézményeivel, illetve hogy közös európai johannita projekteket indítsanak útjára.

Rigában egy szándéknyilatkozat születettet, mely már tartalmazta a jövőbeni szervezet strukturális és tartalmi vázát. 2000. október 20-án a Johannita Rendek Szövetségének (Alliance of the Orders of St. John) képviselői egy határozatban rögzítve hagyták jóvá a civil szervezeteik szándékát.

Azóta a JOIN tagjai európai és nemzetközi szinten együtt dolgoznak, hogy a Szent János Rend örökségét és küldetését Johanniter International, Enterprises of the Orders of St John (JOIN) továbbvigyék.

Tovább a Johanniter International (JOIN) web felületére.           Gyakornoki pozíció a JOIN-nál