Háromkút Iskolatűz

A Gyimes-völgyi falu, Háromkút magyar iskolája 2012. március 9-re virradóan leégett. Az épületen kívül az iskolai berendezések, az adományként kapott felszerelés és a több mint ezer könyv is a lángok martaléka lett. Az alábbi tudósítás erről az esetről számol be.

http://tudositok.hu/5485/video/Leegett_az_iskola_Haromkuton

Széleskörű összefogás indult az iskola újjáépítésére,amelyet – többek között – az erdely.ma honlapon Kovács Csaba koordinált. Ő kereste meg a  Johannita Segítő Szolgálatot, amely az ügy mögé állt és a forint adomány egy részét a Központi bankszámláján gyűjtötte.  Szervezetünk a bankszámlára érkezett felajánlásokat kiegészítve 1,500,000 forinttal tudta támogatni az újjáépítést, amelyet 2013 szeptemberében jutattunk el az Asociatia Hármaskutért Egyesületnek. 2013 nyár végén hála Istennek elindulhatott az építkezés és az év végére már álltak az új épület szerkezetei. Reméljük, hogy a gyerekek és tanárok mielőbb birtokba vehetik az új iskolát, hogy megfelelő körülmények közt folytatódhasson a munka Háromkúton. Az adományozóknak ezúton is köszönjük támogatását!

Az új iskola épülő szerkezete (2013. decembere)

 

A háromkúti iskola gyűjtése a Segítő Szolgálaton keresztül is folyt. Örömmel számolunk be arról, hogy az iskola felépült! 2015. szeptember 14-én került sor az iskola ünnepélyes átadására.

Köszönjük minden adakozónak a támogatását!

Az Erdély.ma az alábbiakban számol be az eseményről:

“A gyimesi falu iskolája, azt még túlélte, hogy 2010-ben a falut kettészelő Kis-Békás patak kiöntött. A már akkor, rossz állapotban lévő épületben, kár nem keletkezett, viszont az intézmény udvarának jelentős része a víz martalékává vált. Még ebben az évben indult az adománygyűjtés egy új iskola építéséhez Imre Anna tanítónő irányításával, a helyi Hármaskútért Egyesület közreműködésével, melynek a tanítónő férje az elnöke. (a gyűjtésbe az Erdély.ma is aktívan bekapcsolódott, eredménye itt látható: http://erdely.ma/adomany.php?ad_id=5 Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a portálunkon 2010. augusztus 23-án elindított nyilvános gyűjtés mellett közvetlenül is érkeztek adományok Háromkútra! Az iskolaépítéssel járó bonyodalmakról, a helyszín-változásokról, az iskola terveinek változatairól és az építkezés megkezdéséről több cikkünkben is beszámoltunk – szerk.)

Az épület, ami egyben az óvodai és iskolai funkciót is betöltötte, 2012. márciusában égett le. Ekkorra már, számos jótékonysági koncertet és előadást szerveztek több magyarországi településen, így az iskola építéséhez, a pénz jelentős része, rendelkezésre állt. Mihók Péter, Gyimesközéplok polgármestere, a sajnálatos esemény kapcsán, a sajtót arról tájékoztatta, hogy maximális mértékben az ügy mellé állnak, mivel az új iskola építéséhez szükséges pénz jelentős része már akkor rendelkezésre állt. „Segítünk, az intézményt berendezni, az elégett eszközöket pedig, pótoljuk” mondta.

Az új oktatási intézményben egy-egy óvodai és iskolai terem, egy fiú- és egy lánymosdó, valamint egy tanári szoba van.”