Katasztrófavédelem

2019 – Katasztrófavédelmi képzés

Annak érdekében, hogy polgári védelmi feladatainkat is folyamatosan és hatékonyan tudjuk ellátni, felkészítő tréninget indítunk jelenlegi és leendő önkénteseinknek, akik szeretnének bekapcsolódni katasztrófavédelmi tevékenységünkbe. A jelentkezés határideje 2019. január 14.
A kurzus legfontosabb tudnivalóiról az alábbi linken található felhívásban lehet tájékozódni.

tájékoztató_2019

2018 – EU ModEX, Bukarest 

Október 14-18 között zajlott az Európai Mechanizmus eddigi legnagyobb és legkomplexebb egészségügyi katasztrófagyakorlata. A Bukarestben megrendezett gyakorlaton, mintegy 2000 egészségügyi szakember vett részt. Szervezetünk 2 egészségügyi modulban is jelen volt a gyakorlaton.
A résztvevők száma mellett, más szempontokból is első volt ez a moduláris gyakorlat:

– ez volt az első olyan alkalom, ahol egy országos szintű gyakorlatba integrálták a Mechanizmus moduljait
– szintén először fordult elő, hogy az egészségügyi csapatok teljes palettája részt vett ugyanazon a gyakorlaton
– először vett részt aktívan a brüsszeli Veszélyhelyzet-kezelési Koordinációs Központ gyakorlaton
– ilyen nagy létszámú Uniós Polgári Védelmi Szakértői Csapat soha nem állt fel egy gyakorlatra

Az alábbi linken érhető el a gyakorlatról készült hivatalos videó:
https://www.youtube.com/watch…

Az elmúlt évben Szervezetünknek lehetősége volt bekapcsolódnia abba a kezdeményezésben, amelynek célja egy tábori kórházi kapacitás felállítása az Európai Polgári Védelmi Mechanizmus számára. Ez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) besorolása szerinti 3-as típusú sürgősségi egészségügyi csapatot jelenti. Ilyen minősítéssel a világon jelenleg egyedül az Izraeli Védelmi Erők rendelkeznek. A romániai gyakorlaton állt fel először az Európai Moduláris Tábori Kórház csapata és hajtott végre első bevetését. Ez a lépés fontos mérföldkő az európai kapacitás kialakításának folyamatában.

2018 – Kiürítési gyakorlat, Gödöllő 

A Gödöllői Katasztrófavédelmi Kirendeltség kiürítési gyakorlatot tartott a Premontrei Gimnáziumban. Ennek keretében Szervezetünk az önkéntességről tarthatott figyelemfelhívó előadást a diákoknak, illetve az újraélesztés alapjait mutatta meg az érdeklődőknek. A szimulált szkenárió szerint tűz ütött ki az iskolában és néhány tanuló az egyik teremből nem tudott kimeneküli. Szervezetünk 2 mentőegysége, a tűzoltókkal együttműködve, részt vett részt a sérültek ellátásban.

2018 – Törzsvezetési gyakorlat, Galgamácsa

Szervezetünk Központi Katasztrófavédelmi (polgári védelmi) Csoportja törzsvezetési gyakorlaton vehetett részt Galgamácsán a Gödöllői Katasztrófavédelmi Kirendeltség meghívására. A gyakorlaton önkénteseink megfigyelhették, hogy egy településen árvíz esetén hogyan   kerülnek riasztásra az illetékesek, hogyan áll fel egy a vezetési törzs, illetve hogyan zajlik a védelmi és elhárítási munkálatok megszervezése.

2018 – Katasztrófavédelmi képzés 

80 órás katasztrófavédelmi (polgári védelmi) alapképzésünket 2018-ban is megtartottuk. A tanfolyam záró gyakorlatán részt vett az osztrák johanniták egy keresőkutyás csapata és egy mentőegysége, a Máltai Mentőszolgálat 2 egysége és a MAGOR egyesülettől egyik kollégája is.  külön öröm volt, hogy a kistarcsai Evangélikus Papnék Johannita Szeretetotthonát is bevonhattuk a gyakorlatunkba.

2017 – EURACARE Flight&Shelter

Szervezetünk 2 munkatársa is bekerült a EURACARE Flight&Shelter nemzetközi modulba, amely öt európai ország (finn, német, szlovák, osztrák és magyar) együttműködéséből álló légi evakuációs kapacitás. Aktiválása esetén egyszerre  mintegy 90 fő kimenekítésére képes, emellett mintegy 100-150 fő bajbajutott átmeneti menedék ellátást (épületben, vagy sátrakban) is képes ellátni. Könnyű és középsúlyos sérültek szállítása mellett folyamatos pszicho-szociális segítséget is tud nyújtani a modul. A modul a hét minden napján 0-24 órában elérhető és aktiválható az Európai Katasztrófavédelmi Mechanizmus Veszélyhelyzet-kezelési Koordinációs Központján keresztül. Az állomány jelenleg  felkészítés alatt van, teljes kapacitásában a 2018 januárjában Dániában megrendezésre kerülő EU ModEX gyakorlaton mutatkozik be először.

2017 – Katasztrófavédelmi képzés 

80 órás alapfokú tanfolyamunkat a Máltai Szeretetszolgálat Vészhelyzet-kezelési Munkacsoport munkatársaival közösen szervezetük és bonyolítottuk el. A képzést lezáró katasztrófavédelmi gyakorlat videóját az alábbi linken lehet elérni:

2014 – Németországi katasztrófagyakorlat 

A német (és osztrák) K9-es egységekkel történt sikeres együttműködés után Szervezetünk meghívást kapott a  német johanniták  Nemzetközi Segítségnyújtás tagozatának (The Johanniter – International Assistance) speciális gyorsreagálású mentőegységeinek éves katasztrófagyakorlatára, amelyre egy szászországi katonai kiképző bázison került sor. A komplex gyakorlat során szervezetünk delegáltjainak lehetősége nyílt belepillantani a német johanniták vészhelyzet kezelési mechanizmusába.

2014 – Keresőkutyás gyakorlat

A német johanniták  Nemzetközi Segítségnyújtás tagozata (The Johanniter – International Assistance) tréninggel egybekötött gyakorlatot tartott  Jászberényben K9-es kutató-mentő egységeinek. Szervezetünk munkatársainak és önkénteseinek alkalmuk nyílt a német és osztrák kollégákkal együtt dolgozni. A német testvérszervezetünk az alábbi feladatokban kérte Szervezetünk segítségét:

 • logisztikai háttér biztosítása (például K9-es egységek transzportja a repülőtérről a gyakorlat helyszínére)
 • KIM mentőegységünk és elsősegélynyújtóink részvétele a gyakorlaton

Ezen kívül oktatóink és a német trénerek közös továbbképzést tartottak a mentéstechnikai eszközök használatáról.

2013 – Dunai árvíz 

Munkánk két fő területre összpontosult: a kezdeti időszakban Nagymaros térségben voltunk jelen, majd az árvíz továbbvonulásakor Bajára összpontosítottuk erőforrásainkat.

 • Sződligeti szociális otthon kitelepítésének előkészítése
 • Nagymaroson 9 napon keresztül 0-24 órás ellátása a Nagymaros térségben védekező lakosságnak és hivatásos állománynak
 • Baján a Máltai Szeretetszolgálattal közös iroda, koordinációs központ felállítása és üzemeltetése 2 hónapon keresztül
 • Kárfelmérés Baján, Budakalászon
 • Falszárítógépek kihelyezése, ellenőrzése Baján
 • Közös újjáépítési projekt a német johannitákkal, annak koordinálása Baján, Budakalászon, Kisbajcson és Neszmélyen

2012 – Önkéntesek árvízvédelmi képzése 

A szentendrei tűzoltólaktanyában megrendezésre került képzés fókuszában az árvízi védekezésre való felkészítés volt. Az elméleti oktatás és gyakorlati oktatást Horváth Nándor tű. alezredes segítségével zajlott le.

2011 – Vörösiszap katasztrófa

 • A vörösiszap katasztrófa során a Máltai Szeretetszolgálat irányítása alatt, önkénteseink a lakosság és a védekező állomány ellátásban (ú.n. teajárt) vett részt

2010 – Tiszai árvíz 

 • A Johannita Segítő Szolgálat munkája főként Felsőzsolcára koncentrálódott, de a két hónapos folyamatos jelenlétünk során több tevékenységünk a környező településekre (Szikszó, Onga, Arnót) is kiterjedt
 • Sérültek elsősegély ellátása
 • A Máltai Szeretetszolgálattal közös iroda, koordinációs központ felállítása és üzemeltetése Felsőzsolcán
 • Kitelepítettek ellátása
 • Kárfelmérés, kármentesítés, takarítás és fertőtlenítés
 • Pszichológiai, lelki intervenció és támogatás
 • Falszárítógépek kitelepítése, ellenőrzése
 • Adományosztás, élelmiszerosztás
 • Ingóság pótlás

2010 – Bodajki áradás

A település ellátása munkaruhákkal és élelmiszerrel,

2005 – Nyikó menti áradás

 • az újjáépítési munkálatok anyagi támogatása és koordinálása
 • az egyik elpusztult híd helyreállítása

1998 és 2001 – Tiszai árvíz 

 • humanitárius szállítmányok az árvíz sújtotta településekre
 • az érintett települések gyermekeinek táboroztatása
 • az újjáépítési munkálatok anyagi támogatása és koordinálása

1999 – Délszláv háború

 • tetovói (Macedónia) menekülttábor támogatása
 • gyermekorvosi ellátás a tetovói (Macedónia) menekülttáborban

These services will offer you research authors in many different genres.