Guti óvoda

A Johannita Segítő Szolgálat 2016 őszén adománygyűjtést kezdeményezett a kárpátaljai Gut község óvodájának megmentése érdekében.

A Beregszásztól 25 kilométerre található Gut község óvodája még a szovjet érában épült. A magyar nyelvű intézménybe katolikus és református gyermekek egyaránt járnak. A megélhetőség és az életkörülmények nagyon szegényesek a községben és az ukrajnai helyzet eszkalálódása óta szinte ellehetetlenült az emberek helyzete. A még maradni akarók kemény munkával igyekszenek előteremteni a mindennapiakhoz szükséges anyagiakat. A gyermekek ezalatt az óvodában tartózkodnak, ezáltal is könnyítve a szülők feladatteljesítését.

Az ukrán állam jelenleg már csak igen korlátozott mértékben járul hozzá az óvoda fenntartásához, a munkabérek kifizetéséhez, valamint a gyermekek étkeztetésének finanszírozásához (ezek éves szinten közel 5 millió forintot tesznek ki). Ha az egyház nem lépett volna közbe és nem támogatta volna a munkások fizetését, akkor teljesen magára lenne hagyva az óvoda, hiszen a dolgozók jobb megélhetés reményében más helyen kerestek volna munkát.

A tél közeledtével azonban kritikus helyzetbe került az óvoda, mert a legégetőbb problémát az óvoda elavult és szinte használhatatlan fűtése jelenti. Annak érdekében, hogy az óvodát ne zárják be és a gyermekek továbbra is oda járhassanak, a Johannita Segítő Szolgálat adománygyűjtést indított a fűtésrendszer kialakítására.

Adománygyűjtésünk első állomásként 2016. november 5-én, az MWS Festivals szervezésében, a budavári Nagyboldogasszony-templomban (Mátyás-templom) tartott jótékonysági koncert teljes bevételét (318.000 forint) erre a célra fordítjuk.

Köszönettel fogadjuk szíves felajánlásaikat a Johannita Segítő Szolgálat OTP Banknál vezetett alábbi számlaszámán:
11705008-20499385

Kérjük, a közlemény rovatba tüntesse fel: “Guti óvoda”